MÄT KORREKT DINA NYA FÖNSTER
Slarv eller felmätning kan föranleda att ett nytt fönster eller en ny fönsterdörr inte passar öppningen i väggen. Är fönstret för stort skapar det massor av extrajobb, men även ett för litet fönster kan förorsaka detta.

MÅTTINFORMATION FÖR FÖNSTER OCH DÖRRAR
Fönster- och byggbranschen använder numera s k modulmått typ 1M, där 1x1M motsvarar 1000×1000 millimeter. Fönsterhålets storlek i väggen är alltså 1×1 meter i detta fall.

För att fönstret ska få plats i detta utrymme måste det tillverkas lite mindre. De flesta fönstertillverkare minskar modulmåtten med antingen 15 eller 20mm. Om fönsterhålet i väggen är 1000x1000mm ska fönstret ha ett exakt karmyttermått på 985x985mm eller 980x980mm. Måtten finns oftast i modulmått med 100-mm intervaller. Anledningen till distansen på 15 eller 20mm är framförallt att få plats med fönstret, men också att utrymmet kan tätas med isolering.

MÄT ALLTID BREDD X HÖJD
En mycket viktig sak att tänka på är att alltid mäta bredd x höjd på fönster och dörrar. Aldrig höjd x bredd. Skulle dessa mått förväxlas blir det fel och man kan inte vända och vrida på ett fönster för att försöka rädda det. Fönster är tillverkade med bottenstycke för vattenavrinning och sidor för beslag. Man kan alltså inte ställa det på sida.